Vier tentoonstellingen met thema ‘Powervrouwen’

2 oktober 2017

Museum Jan Cunen in Oss staat in het teken van powervrouwen! Na een verbouwing en uitbreiding heropende het museum op 30 september 2017 met maar liefst vier tentoonstellingen waarin de vrouw centraal staat: krachtig en inspirerend. Met ‘Vrouwen van Oranje’ brengt Museum Jan Cunen voor het eerst 50 portretten van vijf Nederlandse koninginnen samen. Daarnaast zijn foto’s van Micky Hoogendijk en beelden van Margot Homan te zien, en de presentatie ‘De pil van Oss!’.


Museum Jan Cunen onthult nieuwste officiële portretfoto van koningin Máxima door Erwin Olaf

Museum Jan Cunen in Oss is verheugd de nieuwste officiële portretfoto van koningin Máxima door Erwin Olaf vanaf de heropening te mogen presenteren op de tentoonstelling 'Vrouwen van Oranje - Portretten van vijf koninginnen'. 

De foto werd op 18 april 2017 genomen ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander. Niemand minder dan Erwin Olaf werd gevraagd Máxima te portretteren. Niet eerder werd de koningin op deze wijze vastgelegd: een frontaal portret, heel close, waarin alle aandacht naar haar gezicht uitgaat. Máxima’s uitstraling is glamoureus en toegankelijk tegelijk, krachtig en gracieus.

Dat in een portret de maker en zijn model samenkomen, heeft Erwin Olaf heel letterlijk opgevat. In Máxima’s ogen zien we zijn silhouet weerspiegeld, zoals hij daar tegenover haar stond op het moment van de opname. Zo werd deze meest recente officiële foto van Máxima ook een echte Erwin Olaf. Het werk is in Museum Jan Cunen geplaatst naast de serie die Erwin Olaf al eerder maakte van Máxima, wat een unieke totaalinstallatie geeft.


Het portret is onderdeel van de tentoonstellingsreeks Powervrouwen waarin naast Vrouwen van Oranje – Portretten van vijf koninginnen ook Naakte emotie – Fotograaf Micky Hoogendijk, Iconisch – Sculpturen van Margot Homan en de presentatie De Pil van Oss! te zien zijn. Powervrouwen is te zien in Museum Jan Cunen tot en met 11 februari 2018.


Micky Hoogendijk brengt in haar foto’s van de vrouw haar sensibiliteit en tegelijkertijd haar sterkte naar voren. De sculpturen van Margot Homan tonen eenzelfde combinatie van kwetsbaarheid en kracht. In het verhaal van de pil gaat het over het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw.Terug naar nieuwsoverzicht
Film
Muziek
Gesproken woord
Exposities
Feest, festival & evenementen
Overnachten
Wandelen & fietsen
Eten & drinken
Theater & dans
Kinderen
Sport/sportief
Musea